شیرینیها جزء محبوبترین محصولات و مواد خوراکی محسوب میشوند و امروزه به هر خانهای که سر بزنید، قطعاً یک نوع شیرینی را مشاهده خواهید کرد. به طور کلی مزه شیرین، یکی از پرطرفدارترین طعمها بوده و افراد بسیاری صرفاً برای امتحانکردن محصولات مختلفی که طعم شیرین دارند، به کافهها و مکانهایی از این دست سر میزنند. دونات، یکی از شیرینیهای پرطرفدار در جهان است که قدمت آن، به دوران یونان و روم باستان باز میگردد. با اینکه دوناتها جزء خوراکیهایی نیستند که به صورت روزانه مصرف شوند، اما میلکردن آنها، سراسر لذت و خوشمزگی است. این خوراکی خوشمزه، چیست؟ چگونه تولید میشود و چه انواعی دارد؟ در این مقاله قصد داریم تا با معرفی دونات، این شیرینی پرطرفدار و خوشمزه، فرصت خوب سرمایهگذاری در زمینه راهاندازی دونات فروشی را به شما عزیزان نشان دهیم.
دونات چیست و چگونه تولید میشود؟
دونات، یک نوع شیرینی نرم و به اصطلاح پفکی است که با سرخشدن خمیر تازه در روغن فراوان تولید میشود. شهرت جهانی این شیرینی بسیار بالا بوده و محبوبترین نمونه از این خوراکی را میتوان دونات حلقهای (ring doughnut) دانست. همچنین در مقام دوم محبوبترین نوع شیرینی، میتوان به دونات توپُر یا دونات توپی (filled doughnut) اشاره کرد. به طور کلی، برای تولید این شیرینی، خمیرهای سرخشده در روغن را که شکل حلقهای دارند، در برخی مواد شیرین کننده (مانند شکر) میغلتانند و یا روی این حلقهها را، با انواع کرم ها یا سس شکلات، میپوشانند. شما با راه اندازی کافه قنادی میتوانید در آن به تولید دونات های خوشمزه بپردازید و از بازار پر سود این کسب و کار بهره مند شوید.
تاریخچه دونات
حال که متوجه چیستی دونات شدید، شاید این سوال برای شما به وجود آمده باشد که این شیرینی اولین بار کجا و توسط چه کسی تولید شد؟
در خصوص این مورد که اولین بار چه شخصی این شیرینی را پخته، مستندات مشخصی وجود ندارد. اما شیرینیپزان و قنادیهای بسیاری در سرتاسر دنیا وجود دارند، که ادعا میکنند، آنها برای اولین بار این محصول را تولید کردهاند. درنتیجه اختلاف نظر گستردهای بر سر حق مالکیت و امتیاز پخت این شیرینی در دنیا وجود دارد. گذشته از این، اگر کمی در تاریخ باستان جستوجو کنیم، متوجه میشویم که مردمان یونان و روم باستان، اولین افرادی بودند که این شیرینی را ابداع کردهاند. آنها برای اولین بار، خمیر را سرخ کرده و روی آن را با عسل میپوشاندند.
انواع دونات
دوناتها بر اساس معیارهای مختلفی دستهبندی میشوند. اما تقسیمبندی اصلی این شیرینی، بر اساس نحوه پخت و مواد اولیه استفاده شده در آن صورت میگیرد. در این دستهبندی، دوناتها دو نوع دارند که عبارتاند از:
- دونات تخمیری (Yeast Raised Donuts)
- دونات غیرتخمیری (Cake Donuts)
جالب است بدانید که میزان فروش این دوناتها با توجه به تجربه دونات فروشیهای بزرگ و دوناتپزها یکسان است. به عبارت دیگر میتوان گفت که تمایل مردم در میزان مصرف دونات تخمیری و دونات غیرتخمیری 50/50 است.
در ادامه روش تولید هرکدام از انواع دونات را ذکر خواهیم نمود.
دونات تخمیری (Yeast Raised Donuts)
دونات تخمیری، با استفاده از خمیر مایع یا خمیر ترش، که از قبل سرخشده و به رنگ طلایی درآمده تولید میشود. این خمیر، در روغن سرخ شده که پس از آن، بافتی سبک و جویدنی پیدا میکند. سپس با مایع کرمی شیرین آن را پر میکنند یا با لعابی مات یا براق (همانند ژله) آن را میپوشانند.
دونات غیرتخمیری (Cake Donuts)
در تولید دونات غیرتخمیری که به آن دونات کیکی نیز گفته میشود، از بکینگ پودر به عنوان عامل پفدهنده استفاده میشود. استفاده از بکینگ پودر باعث میشود که بافت دونات غیرتخمیری، شباهت زیادی به کیک یا مافین داشته باشد. برای تولید این نوع شیرینی، خمیر شیرینشده، با استفاده از قالب دستی یا قالب اتوماتیک در داخل روغن تزریق میشود. این نکته حائز اهمیت است که این دوناتهای روغنی، احتمال خشکشدن نیز دارند.
تفاوتهای دونات تخمیری و دونات غیرتخمیری
به طور کلی تفاوتهای دونات تخمیری و غیرتخمیری در 5 بخش قابل بررسی است:
- دوناتهای تخمیری از مایع خمیر یا خمیر ترش تولید میشوند اما تولید دوناتهای غیرتخمیری یا کیکی به صورت سنتی و از نوعی خمیر کیک به همراه بکینگ پودر، صورت میگیرد.
- دوناتهای تخمیری بسیار خوب سرخ میشوند و بافت آنها سبک بوده و حالت پفکی دارند. اما بافت دوناتهای غیرتخمیری، نسبت به دوناتهای تخمیری، متراکمتر و فشردهتر بوده و دارای پوسته بیرونی محکمتر و لبههای تردتری هستند. به عبارت دیگر، دوناتهای غیرتخمیری (کیکی) حس سیرکنندگی بیشتری از این شیرینی تخمیری دارند.
- از نظر طعم و مزه، در دوناتهای کیکی، طعم کره بیشتر احساس میشود اما دوناتهای تخمیری، بیشتر طعم خمیر دارند.
- زمان آمادهسازی هر یک از انواع دونات ها نیز با دیگری متفاوت است. زمان آمادهشدن این شیرینی تخمیری نسبت به کیکی (غیرتخمیری) بیشتر است. چراکه خمیر دوناتهای تخمیری به چندین ساعت استراحت احتیاج دارد، درصورتی که خمیر دونات کیکی، سریعاً به عمل آمده و به صرف مدت زمان زیادی نیاز ندارند.
دونات شاپ، کانسپتی همیشه جذاب
همانطور که گفته شد، این شیرینی ها محبوبیتی گسترده میان مردم دارند و امروزه دوناتفروشیهای بزرگی تأسیس شده و توانستهاند از تولید و فروش این محصول، درآمدزایی قابلتوجهی داشته باشند. با توجه به هزینههای پایین تولید این شیرینی و راهاندازی دونات فروشی و همچنین محبوبیت بالای این شیرینی برای مردم و افراد جامعه، سرمایهگذاری در این کانسپت ایده بینظیری است که میتواند درآمدزایی و سودآوری قابلتوجهی را به همراه داشته باشد. اما چرا دونات شاپ یا دونات فروشیها برای سرمایهگذاری مناسب هستند؟
اگر به این نوع کسب و کار علاقه مند هستید، پیشنهاد میکنیم مقاله “فرصـت درآمدزایی از شکلات، پر طرفدارترین خوراکی جهان” را مطالعه کنید.
تعداد اندک تجهیزات موردنیاز
در کانسپت دونات به تجهیزات اندکی نیاز است. اصلیترین تجهیزات موردنیاز نیز عبارتاند از:
- میکسر خمیر
- پروفر (گرمخانه)
- سرخکن
عدم نیاز به فروشگاه
در ابتدای راه یا در شرایطی که امکان راهاندازی مغازه یا فروشگاه وجود ندارد، میتوان در یک آشپزخانه مرکزی (Central Kitchen) با کمک تجهیزات آشپزخانه صنعتی مقرون به صرفه اقدام به تولید دونات کرده و در شعبات و مراکز مختلف به فروش رساند. کانالهای فروش شما می تواند خشکه پزیها، شیرینی فروشیها، کافهها، مدارس، آبمیوه فروشیها و دکهها باشد.
به این نکته توجه داشته باشید که در دونات فروشی با ابعاد بزرگتر بهتر است یک مغازه یا فروشگاه در محلی پررفتوآمد که دسترسی مناسبی دارد، با برند اختصاصی ثبت شده، تأسیس شود.
موفقترین نمونههای کانسپت دونات شاپ
برای معرفی بهتر این کانسپت، میتوان به نمونههای موفق آن در سطح جهان اشاره نمود که توانستهاند با شروع از یک دونات فروشی کوچک، به دونات فروشیهایی محبوب با شعب پرتعداد در سراسر جهان تبدیل شوند.
دانکین دوناتس (Dunkin’ Donuts)
دانکین دوناتس توسط ویلیام روزنبرگ مؤسس این شرکت، در سال 1950 با تولید و فروش محصولاتی چون دونات، قهوه، شیرینیهایی چون مافین و … در شهر موینسی ایالت ماساچوست آمریکا شروع به کار کرد. امروزه میزان موفقیت دانکین دوناتس را میتوان از 10 هزار شعبه رسمی این شرکت در 37 کشور دنیا متوجه شد. شعبات دانکین دوناتز در بسیاری از پمپ بنزینها سوپرمارکتها، مراکز خرید، فرودگاهها و فودکورتهای سراسر دنیا وجود دارد. این کمپانی از رقبای اصلی برندهایی چون استارباکس، کریسپی کریم، هانی دیو دوناتس به شمار میرود.
کریسپی کریم (Krispy Kreme)
کریسپی کِریم، یک برند معتبر آمریکایی است که شعبه اصلی آن در کارولینای شمالی واقع شده است. این شرکت محصولاتی نظیر دونات، قهوه، آبمیوه و … را تولید و به فروش میرساند. بنیانگذار این شرکت، ورنون رودلف نام دارد.آقای رودلف، دستورالعمل تولید این شیرینی را از یک سرآشپز فرانسوی خریداری نمود و سال 1937 با اجاره یک ساختمان، شروع به فروش دونات به فروشگاههای مواد غذایی محلی نمود. اگر به دنبال اطلاعات درباره بیزینس های موفق در این حوزه هستید، پیشنهاد میکنیم مقاله “3 درس مهم از قنادی موفق “آنجلینا” در پاریس” را مطالعه کنید.
جمعبندی
تنها با مشاهده نمونههای موفق در راهاندازی کانسپت دونات شاپ، میتوان از بازار مناسب این کسبوکار در جهان مطلع شد. این شیرینی ها محبوبیت قابلتوجهی در میان مردم دارند و بسیاری از افراد آنها را هنگام صبحانه و به همراه قهوه مصرف میکنند. سرمایهگذاران و افراد باتجربه، با مشاهده این کانسپت و میزان محبوبیت بالای آن در میان مردم، به فرصت پیشآمده کاملاً واقف هستند. از آنجایی که دونات شاپها به تازگی به ایران وارد شدهاند، علاقهمندان به تاسیس این کانسپت جذاب میتوانند به راحتی در میان افراد جامعه معروف شده و به درآمد سرشاری دست پیدا کنند.
بیک صنعت، همراه در راهاندازی
یکی از موارد مهم در مسیر راهاندازی کسبوکارهای مرتبط با صنایع غذایی، استفاده از مشاوره و همراهی افراد و مجموعههایی است که در این زمینه، متخصص به شمار میروند. به طور کلی فرآیند راهاندازی، مراحل متعدد و چالشهای گوناگونی دارد که طی نمودن این مسیر و گذشتن از این چالشها، به تجربه بالایی نیاز دارد. بیک صنعت، یکی از برترین مجموعههای همراه در زمینه راهاندازی کسبوکارهای صنعت غذایی است. این مجموعه، با دارابودن متخصصان خبره، آماده ارائه هرگونه خدمات راهاندازی اعم از تهیه تجهیزات، تدوین بیزینس پلن و … به سرمایهگذاران محترم است. سرمایهگذاران محترم برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان میتوانند با کارشناسان مجموعه بیک صنعت در تماس باشند.