قطعاً تمامی افراد نام صنعت غذا و صنایع غذایی را شنیدهاند. در واقع میان صنایع مختلف، صنایع غذایی یکی از مهمترین و بزرگترین صنایع به شمار میروند. این صنعت، به دلیل اهمیت بالایی که در تأمین نیاز غذا و خوراک مردم در سرتاسر جهان دارد، حیاتی شناخته شده و توجهات بسیاری را به خود جلب نموده است.
در همین راستا، در این مقاله از وبسایت بیک صنعت قصد داریم تا به طور کامل صنعت غذایی، زیرشاخهها و سازوکار آن را بررسی نماییم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، تا انتها با بیک صنعت همراه باشید.
فهرست محتوا
- صنعت غذایی چیست؟
- صنایع غذایی و اقتصاد
- اجزای اصلی صنایع غذایی
- بخشهای مختلف صنایع غذایی
- جمعبندی
- بیک صنعت، همراه در زمینه راه اندازی کسبوکارهای صنعت غذایی
صنعت غذایی چیست؟
صنعت غذایی در واقع عبارت است از شبکهای پیچیده و جهانی که طیف گستردهای از مشاغل که در راستای تأمین غذای مردم جهان فعالیت میکنند را در بر میگیرد. به بیان دیگر، صنعت غذایی شبکهای بسیار بزرگ است. این شبکه بزرگ شامل بسیاری از فعالیتهای اقتصادی و مشاغل میشود که این مشاغل و فعالیتها، در راستای دسترسی مردم سرتاسر جهان به غذا فعال هستند.
صنایع غذایی، زمینهای شامل فعالیتهای صنعتی است. در واقع صنایع غذایی، دستهای از فعالیتهای صنعتی بوده که در حوزههای مختلف مرتبط با مواد غذایی فعالیت میکنند. این حوزهها شامل تولید، پخش، تبدیل، تهیه، نگهداری، ترابری، صدور گواهینامه، فرآوری، بستهبندی مواد غذایی و … میشوند.
صنایع غذایی و اقتصاد
به طور ساده این نکته را میدانیم که انسان نمیتواند بدون غذا زنده بماند و زندگی کند. این موضوع در کنار نیاز دائمی انسان به غذا، باعث شده سرمایهگذاری در این بخش، همواره جذابیت بالایی داشته باشد. صنایع غذایی توانایی بالایی در ارائه بازده سرمایهگذاری مثبت داشته و به همین دلیل به صورت مداوم مورد تحسین قرار میگیرد.
به طور کلی، صنایع غذایی یکی از عناصر اساسی برای اقتصاد به شمار میروند. در واقع با توجه به تعدد کسبوکارها و فعالیتهای اقتصادی در این زمینه، گردش مالی قایلتوجهی در این صنعت اتفاق میافتد. در نتیجه افراد علاقهمند به سرمایهگذاری در این حوزه، همواره فرصت سرمایهگذاری و راهاندازی کسبوکارهای مربوطه را دارند.
اجزای اصلی صنایع غذایی
صنایع غذایی شامل 8 بخش مختلف میشود. در ادامه اجزای اصلی صنایع غذایی را بررسی خواهیم کرد:
· شیر و لبنیات
شیر محصول دوشش کامل از پستانداران سالم است که بدون وقفه و بدون اضافهکردن چیزی به آن است. با توجه به ویژگیهای فیزیوشیمیایی شیر، میتوان از آن محصولات مختلفی را به دست آورد. در واقع دانشمندان صنایع غذایی، با درک کاملی از ویژگیهای شیر، تلاش میکنند تا روشهایی را برای بهبود کیفیت و کمیت محصولات ارائه نمایند.
· کنسروسازی
کنسروسازی در واقع مجموعهای از روشها و اقدامات است که میتوان بر اساس آنها مواد غذایی را در درون قوطی نگهداری نمود.
· روغن و چربی خوراکی
شیوه استخراج روغن از دانههای روغنی، تفاوت بسیار زیادی با اسخراج روغن از میوههای روغنی دارد. متخصصان این حوزه، همواره تلاش میکنند تا با ارائه راهکارهای متنوع، فرآیندی را طراحی کنند که بتوان با آن روغن خوراکی سالمتر و بیشتری تهیه نمود.
· غلات
غلات منابع اصلی دریافت انرژی انسان هستند. تهیه محصولاتی با ارزش غذایی بالا، مهمترین هدف در این بخش است.
· قند و شکر
به طور کلی، منابع قند خام مقادیر ناخالصی بالایی دارد. حذف این ناخالصیها و پی بردن به روشهای جدید برای استخراج کامل این منابع از اهداف اصلی صنعت غذایی است.
· قنادی و نوشیدنی
این بخش محبوبیت بالایی نزد مردم در سرتاسر جهان دارد. با توجه به وجود مقادیر بسیار قند و چربی در این بخش، کشف روشهای نگهداری و حفظ کیفیت محصولات قنادی و نوشیدنی، هدف اصلی این روش است.
· صنایع گوشتی
صنایع گوشت اصلیترین منبع تأمین پروتئین هستند. در نتیجه توجه به سلامت دام و فرآوری صحیح گوشت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
· بسته بندی
اصلیترین و مهمترین بخش بعد از تولید و تهیه مواد غذایی، بسته بندی است. بسته بندی با هدف حفظ سلامت و کیفیت مواد غذایی انجام میشود. این بخش با هنر گرافیک، خلاقیت، توان بازاریابی، روانشناسی طرح و… همراه است.
بیشتر بخوانید: مروری جامع بر انواع و اصول بسته بندی مواد غذایی
بخشهای مختلف صنایع غذایی
به طور کلی بر اساس تعاریف مختلف، صنایع غذایی شامل کلیه اقدامات و فعالیتهای انجام شده از بخش تولید تا بخش بازاریابی و فروش میشود. این شبکه بزرگ، مزارع را به سفره مصرفکنندگان متصل میکند. بخشهای مختلف صنعت غذایی شامل موارد زیر است:
- کشاورزی (شامل کشت محصولات کشاورزی، پرورش دام، غذاهای دریایی و…)
- تولید محصولات شیمیایی کشاورزی، ساختوسازی کشاورزی، تولید تجهیزات و ماشینآلات کشاورزی، تولید بذر و…
- فرآوری مواد غذایی (شامل تهیه محصولات تازه برای بازار و تولید محصولات غذایی آماده)
- بازاریابی (شامل تبلیغ محصولات عمومی، محصولات جدید، تبلیغات، پویشهای بازاریابی، بستهبندی، روابط عمومی و…)
- عمده فروشی و توزیع مواد غذایی (شامل تدارکات، ترابری، انبارداری و…)
- خدمات غذایی (شامل پذیرایی)
- خرده فروشها (دکه بقالی، بازارهای کشاورزان، بازارهای عمومی و…)
- مقررات و قوانین محلی، منطقهای، بینالمللی در بخشهای تولید و فروش مواد غذایی (شامل کیفیت غذا، امنیت غذایی، ایمنی غذا، بازاریابی، فعالیتهای لابیگری و…)
- تحصیلات (شامل دانشگاهی، مشاورهای، شغلی)
- تحقیق و توسعه فناوری غذایی
- خدمات مالی (شامل اعتبار، بیمه و…)
بیشتر بخوانید: برای کسب اطلاع از نتیجه ثبت برند یک کسبوکار در ذهن مشتریان، مقاله شعار تبلیغاتی مواد غذایی را از دست ندهید.
جمعبندی
در این مقاله از وبسایت بیک صنعت تلاش کردیم تا به طور کامل به تعریف صنایع غذایی و اجزای آن بپردازیم. همانطور که گفتیم، صنایع غذایی، شامل شبکهای گسترده از اقدامات مختلف هستند. در واقع این شبکه کلیه اقدامات از مزارع گرفته تا بازاریابی و فروش را شامل میشود. با توجه به اهمیت این صنعت و گردش مالی بالای آن، همواره فرصتهای بینظیری برای سرمایهگذاری در آن وجود دارد. در نتیجه افرادی که به دنبال یک سرمایهگذاری پرسود هستند میتوانند فرصتهای موجود در این حوزه را مد نظر قرار دهند.
ما در بیک صنعت با ارائه انواع تجهیزات آشپزخانه صنعتی و مشاوره برای خرید بهترین برند ها در کنار شما هستیم.
بیک صنعت، همراه در زمینه راه اندازی کسبوکارهای صنعت غذایی
مجموعه بیک صنعت ، یکی از برترین مجموعههای ایران در زمینه ارائه خدمات راهاندازی کسبوکارهای صنعت غذایی است. این مجموعه با برخورداری از سه دهه تجربه موفق در این زمینه، آماده ارائه تمامی خدمات راهاندازی از تدوین بیزینس پلن تا اخذ مجوزات لازم و تبلیغات است. سرمایهگذاران و افراد علاقهمند به سرمایهگذاری در این صنعت، میتوانند همین حالا به وبسایت بیک صنعت مراجعه نموده و با شمارههای موجود تماس حاصل نمایند.